Studii pentru planificarea managementului conservării biodiversității în aria natural protejată Cheile Lăpușului

În luna decembrie 2018, au fost finalizate o parte dintre studiile prevăzute în lista de activități și rezultate ale proiectului derulat de Asociația Profesională GeoMMed în aria naturală protejată Cheile Lăpușului (“Planificarea managementului conservării biodiversităţii în aria naturală protejatăROSCI0030 Cheile Lăpuşului împreună cu aria naturală de interes naţional 2.583.Cheile Lăpuşului”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020).

Este vorba despre Studiul privind mediul abiotic din aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583. Cheile Lăpușului, care prezintă principalele caracteristici și trasaturi pedologice, climatice, hidrologice, geologice și geomorfologice ale ariei naturale protejate vizate de proiect. Realizarea studiului s-a bazat atât pe activități de analiză a literaturii de specialitate care privesc zona ariei naturale protejate Cheile Lapusului, precum și pe activități de validare în teren a informatiilor obținute din sursele bibliografice. O componentă a acestui studiu constă în întocmirea unei baze de date care conține cartografierea GIS a tuturor factorilor abiotici din zonă, inclusiv realizarea a 11 hărți. Identificarea trăsăturilor mediului abiotic este foarte importantă, având în vedere faptul ca acestea reprezintă principalul factor de cauzalitate a mediului biotic.

Un alt material finalizat în cadrul proiectului este Studiul de evaluare detaliata a impactului antropic asupra ariei naturale protejate ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583. Cheile Lăpușului și cartografierea GIS spațială a impactului antropic generat in aceasta arie protejată.
Prima parte a acestui studiu cuprinde o analiză socio-economică a localităților aflate pe teritoriul ariei naturale protejate, inclusiv o evaluare a modului de utilizare a terenurilor. A doua parte a studiului este dedicată analizei activităților cu potențial impact asupra ariei naturale protejate, în această analiză fiind cuprinsă și elaborarea de hărți ale presiunilor actuale si ale amenințărilor viitoare la nivelul ariei naturale protejate.
Ambele studii au fost realizate cu scopul de a fundamenta Planul de management si de a sta la baza elaborării măsurilor de conservare a speciilor și habitatelor pentru care a fost desemnată aria naturală protejată.

Harta Localizarii ariei naturale protejate Large  Harta presiuni Large