Descrierea proiectului
Planificarea managementului conservării biodiversităţii în aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpuşului împreună cu aria naturală de interes naţional 2.583. Cheile Lăpuşului Cod SMIS 2014+ 119122
Necesitatea proiectului
Situl Natura 2000 și aria naturală de interes naţional Cheile Lăpuşului au fost instituite pentru a proteja și a conserva habitate și specii de mamifere, amfibieni si insecte.
Planul de management elaborat prin proiect va avea în vedere toate speciile și habitatele de interes comunitar de pe teritoriul ariilor naturale protejate și va fi realizat în urma unor studii minuțioase de teren. Acestea se referă la:
- Analiza caracteristicilor socio-economice ale teritoriului pe care se desfășoara ariile naturale protejate;
- Inventarierea, cartarea și evaluarea stării de conservare a tuturor speciilor și habitatelor de interes comunitar de pe teritoriul ariilor naturale protejate;
- Evaluarea amenințărilor actuale și potențiale, a surselor de impact antropic și stabilirea măsurilor de management/conservare pentru speciile și habitatele de interes comunitar din ariile naturale protejate;
- Elaborarea metodologiilor și protocoalelor de monitorizare a stării de conservare a habitatelor și a speciilor de importanta comunitară/națională;
- Elaborarea unei baze de date GIS (compatibila cu baza de date ANPM).
Cele enumerate anterior sunt activități premergătoare elaborării propriu-zise a planului de management, care odată finalizat va fi supus procedurii de avizare, conform prevederilor Directivei SEA, transpus în legislația națională prin Hotărârea de Guvern nr. 1076/2004, pentru ca apoi să fie supus aprobării de către Ministerul Mediului, în vederea implementarii sale.
Problemele și amenințările care periclitează ariile protejate cuprinse în proiect se pot împărți în două mari grupe:
- lipsa datelor recente privind componenții biotici și abiotici ai ecositemelor, respectiv lipsa măsurilor de management adecvat care să asigure conservarea lor pe termen lung;
- lipsa de informare a locuitorilor și a factorilor interesați privind existența ariei protejate (mai ales a celor de importanță comunitară) și privind posibilitatile de valorificare a patrimoniului natural fără amenințarea obiectivelor de conservare.
Localizarea proiectului
Regiune : Nord-Vest, județul Maramureș (zonele Lăpuș și Chioar)
Activitățile proiectului vizează teritoriul rezervației naturale Cheile Lăpușului (cu o întindere de 25 km) și al sitului Natura 2000 Cheile Lăpușului (cu o suprafață de 1660 ha).
Rezervația naturală de interes național 2.583 Cheile Lăpușului și Situl Natura 2000 de interes comunitar ROSCI0030 Cheile Lăpușului sunt situate pe teritoriul următoarelor unități administrativ teritoriale (UAT): Târgu Lăpuș (cătunul Groape), Copalnic-Mănăștur (sat Preluca Veche), Vima Mică (satele Sălnița, Aspra, Dealu Corbului și Vima Mică), Boiu Mare (satele Românești și Prislop), Șomcuta Mare (satele Buteasa și Codrul Butesii), Coaș (sat Întrerâuri) și Remetea Chioarului (sat Berchezoaia).
Accesul spre rezervație și sit se realizează pe drumurile județene DJ 184B (Buteasa Râu - Codrul Butesii) și DJ 109G (Razoare – Mesteacan), drumurile comunale: DC 42, 43 (Sălnița – Aspra – Preluca Nouă) și DC52 (Groape, Preluca Nouă) sau pe poteci (din Sălniţa, Româneşti, Boiu Mare, Buteasa, etc.).
Obiectivul principal si obiectivul specific
Proiectul implementat de Asociația Profesională Geommed are ca obiectiv principal „Asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583 Cheile Lăpușului, în cadrul unui proces consultativ deschis, transparent și participativ vizând elaborarea planului de management și informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării Siturilor Natura 2000”.
Prin domeniul și tematica abordate, de întărire a managementului siturilor Natura 2000 și implicit de dezvoltare a Rețelei Natura 2000 în România și de implementare a Directivelor Habitate și Păsări, proiectul contribuie direct la realizarea obiectivului specific 4.1. al Axei Prioritare 4 a POIM 2014-2020, și anume „Creșterea gradului de protectie și conservare a biodiversității prin măsuri de management adecvate și refacerea ecosistemelor degradate”. Prin intermediul proiectului se implementează o acțiune de tip A (elaborarea planului de management) pentru situl Natura 2000 vizat de proiect, contribuind astfel la protejarea și conservarea ariei naturale protejate Cheile Lăpușului.
Obiectivele specifice ale proiectului constau în:
- OS 1 - Elaborarea Planului de management pentru aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpuşului împreună cu aria naturală de interes naţional 2.583. Cheile Lăpuşului, în concordantă cu legislația în vigoare. Acest obiectiv este corelat cu Activitatea A1 și subactivitățile acesteia.
- Creșterea nivelului de informare, educare si conștientizare a factorilor interesați cu privire la importanța si rolul ariilor naturale protejate vizate de proiect, evidențiindu-se conceptul de dezvoltare durabilă locală: dezvoltare economică viabilă, protecția mediului si menținerea/atingerea obiectivelor de conservare favorabilă a speciilor si habitatelor de interes comunitar. Acest obiectiv este corelat cu Activitatea A2 și subactivitățile acesteia.
- OS 3 - Dezvoltarea capacităților organizațiilor si instituțiilor implicate în managementul Sitului Natura 2000 ROSCI0030 Cheile Lăpuşului împreună cu aria naturală de interes naţional 2.583. Cheile Lăpuşului. Acest obiectiv este corelat cu Activitățile A3, A4, A5, A6 și cu subactivitățile acestora.
Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1. Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității prin măsuri de management adecvate și refacerea ecosistemelor degradate.
Durata implementării proiectului este de 30 de luni, începând cu data de 21.06.2018.
Valoarea totală a proiectului este de 3.479.419,22 lei.
Valoare totală eligibilă a proiectului este de 3.479.419,22 lei și va fi finanțată astel:
2.957.506,34 lei - valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR;
521.912,88 lei - valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național.
Proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Date de contact:
- Tel 0742.123.695
- E-mail: office@geommed.ro