Întâlnire între reprezentanții Asociației GeoMMed si arheologi
Întâlnire între reprezentanții Asociației GeoMMed, custodele Rezervației Cheile Lăpușului, și arheologii Dan Pop și Marius Ardelean. Discuțiile au avut ca temă descoperirile arheologice făcute în zona Custura Cetățuii.
Este vorba de un zid, pe care acum arheologii încearcă să-l scoată la suprafață și de câteva obiecte ceramice și pinteni. Zidul se presupune că e dintr-o cetate (foto 2), probabil neterminată. Arheologii înclină să creadă că s-a abandonat finalizarea cetății din cauza reliefului dificil și s-a ales să se construiască o altă cetate, într-o zonă mai ușor accesibilă. Cel mai probabil așezarea care i-a luat locul construcției de pe Custura Cetățuii este Cetatea Chioarului, aflată la 20 km mai jos. Zidul datează din jurul anului 1250.
Tot din aceeași perioadă au fost găsiți niște pinteni din fier (foto3). și fragmente dintr-un vas de lut (foto 4). Descoperirea cea mai uimitoare este a unor fragmente ceramice de prin anul 3000 îHr. Angajații muzeului au început să lipească piesele (foto 5). Arheologii nu pot să spună dacă acolo a existat o continuitate în ceea ce privește existența unor așezări umane. Pentru asta ar fi nevoie de descoperirea unor obiecte din perioade intermediare anilor 3000 îHr și 1200 d.Hr.
Cercetările în zonă vor continua. Asociația GeoMMed, custodele rezervației Cheile Lăpușului, va face toate demersurile pentru obținerea avizelor necesare punerii în valoare a acestor vestigii.