Întâlnirea publică de informare și conștientizare a proiectului „Planificarea managementului conservării biodiversității în aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583. Cheile Lăpușului - cod SMIS
Marți, 8 octombrie, la Școala Preluca Veche, a avut loc al treilea „popas” din cele șapte aflate pe „itinerariul” conștientizării și informării din cadrul proiectului „Planificarea managementului conservării biodiversității în aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583. Cheile Lăpușului - cod SMIS 119122”.
Săptămâna trecută, Preluca Veche a devenit „capitala conservării biodiversității”. Motivul? Asociația Profesională GeoMMed a organizat a treia întâlnire de informare și conștientizare din șirul celor șapte întâlniri desfășurate în localități limitrofe ariei protejate Cheile Lăpușului. Evenimentul a avut loc la Școala din Preluca Veche și a adunat peste 20 de participanți: autorități locale, dascăli, localnici, reprezentanți ai pensiunilor din zonă și ocoalelor silvice, mass-media.
Întâlnirea publică a fost organizată în cadrul proiectului „Planificarea managementului conservării biodiversității în aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583. Cheile Lăpușului - cod SMIS 119122”, implementat de Asociația Profesională GeoMMed. Proiectul are ca obiectiv principal „Asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583 Cheile Lăpușului, în cadrul unui proces consultativ deschis, transparent și participativ vizând elaborarea planului de management și informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării Siturilor Natura 2000” și este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1. Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității prin măsuri de management adecvate și refacerea ecosistemelor degradate.
Durata implementării proiectului este de 30 de luni, începând cu data de 21.06.2018, iar valoarea totală a proiectului este de 3.479.419,22 lei.
Valoare totală eligibilă a proiectului este de 3.479.419,22 lei și va fi finanțată astfel:
- 2.957.506,34 lei - valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR;
- 521.912,88 lei - valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național.
Agenda evenimentului a cuprins o scurtă prezentare a asociației și a proiectului, a celor două filme realizate în cadrul proiectului, precum și o sesiune de discuții interactive, în care managerul de proiect Maria Pop și biologul Călin Ardelean, care face parte din echipa de implementare a proiectului, au oferit răspunsuri punctuale celor interesați. În cadrul întâlnirii au fost distribuite o serie de materiale informative: calendare, broșuri, pixuri, stick-uri USB și tricouri cu însemnele proiectului.
A luat, de asemenea, cuvântul primarul comunei Copalnic Mănăștur, Ștefan Mihalca, care s-a arătat preocupat de aspectele ce țin de aria protejată, tocmai pentru a putea disemina mai departe proprietarilor de terenuri aceste informații și în special chestiuni legate de defrișări, atragerea turiştilor și condițiile care trebuie îndeplinite în perimetrul ariei protejate. De asemenea, autoritățile locale s-au arătat dispuse să amenajeze locuri speciale de popas pentru turiști și să promoveze profesia de ghid turistic în rândul localnicilor. O altă idee discutată în premieră la această întâlnire a fost amenajarea de trasee turistice pentru biciclete, mai ales că majoritatea pensiunilor din zonă oferă turiștilor spre închiriere biciclete.
Și profesorii s-au arătat foarte receptivi la acest proiect și au declarat că își doresc să organizeze în parteneriat cu Asociația Profesională GeoMMed, câteva acțiuni pentru tineri în cadrul ariei protejate, prin care aceștia să învețe să respecte mediul și să se implice în rezolvarea problemelor din zonă.
Managerul proiectului, Maria Pop a arătat că următoarele întâlniri publice vor avea loc după următorul program: Decembrie 2019 - sat Buteasa, oraş Şomcuta Mare; Februarie 2020 - sat Vima Mica, comuna Vima Mare; August 2020 - Boiu Mare și Decembrie 2020 - sat Berchezoaia, comuna Remetea Chioarului.