Măsuri pentru Cetatea Chioarului, incluse în Planul de management pentru Aria naturală protejată Cheile Lăpușului
Cetatea Chioarului reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice și culturale din cadrul ariei naturale protejate Cheile Lăpușului. „Bastionul” de apărare este construit pe la începutul secolului al XIII într-un loc strategic, înconjurat de apele râului Lăpuș pe trei laturi. Obiectivul, care ar putea fi unul extrem de atractiv din punct de vedere turistic, este, din păcate, lăsat în paragină. În viitor însă, Cetatea Chioarului ar putea să devină cu adevărat un pol turistic al zonei.
Asociația Profesională GeoMMed implementează proiectul “Planificarea managementului conservării biodiversităţii în aria naturală protejatăROSCI0030 Cheile Lăpuşului împreună cu aria naturală de interes naţional 2.583.Cheile Lăpuşului”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul căruia va fi elaborat Planul de management al ariei protejate în cadrul unui proces consultativ deschis, transparent și participativ.
Asociația Profesională GeoMMed dorește să cuprindă acest obiectiv important în Planul de management, în capitolul „turism” și va propune câteva măsuri care trebuie implementate. În primul rând se va propune tăierea și degajarea arborilor care afectează zidurile. Rădăcinile unor arbori au început să pătrundă prin zid, ducând la degradarea lor. Apoi ar fi necesară reconstrucția, consolidarea și punerea în valoare a unor zone interesante din cetate. Cea de a treia componentă ar fi „infrastructura de vizitare”. La Cetate se poate ajunge din Berchezoaia, distanța fiind de aproximativ 8 km.